joi, 10 septembrie 2009

VALORILE PROFUNDE ALE VIEŢII

Ne pierdem vremea urând, bârfind, fiind răi şi uităm un lucru esenţial: viaţa este atât de scurtă! Şi ai atâtea de văzut şi de iubit!
Apropó de iubire! Mă întreb de multe ori oare cum poţi măsura iubirea? Ar putea fi inventat un instrument cu care să poţi măsura cantitatea de iubire? Ce prostii spun, nu? Este ca şi cum aş îndrăzni să doresc să îl măsor pe DUMNEZEU!!! Doar EL este IUBIRE, nu-i aşa? Iisus a venit să aducă în lume Pacea şi Iubirea, Toleranţa şi Iertarea. Cred că primele două se sprijină pe celelalte două. Poţi să atingi Pacea şi să exprimi Iubirea numai dacă ai Toleranţă şi dacă, mai ales, ai capacitatea de a Ierta. Dar Iertarea, ca să fie autentică, trebuie să fie TOTALĂ, adică fiinţa pe care ai iertat-o să fie o fiinţă nouă în ochii tăi. Înseamnă să poţi uita complet ceea ce ţi-a greşit. Într-un cuvânt, să îi acorzi o nouă şansă şi să o iei de la capăt, ca şi cum atunci o vezi prima oară. Doar aşa vom fi liberi, desprinşi de firele nevăzute cu care ne prinde în mreje neiertarea şi ne strânge, şi ne chinuie. Cel care nu iartă se chinuie în primul rând pe el însuşi, caci rămâne legat, cu fire nevăzute de cel pe care nu l-a iertat. Şi cum îl mai strâng firele acelea .... şi cum îl mai dor ... şi ce daune îi provoacă în propriul corp, cu cât această neiertare e mai veche.
Dacă am şti ce beneficii uriaşe am putea avea iertând! Cât de liberi am fi, cât de tineri ... asemeni copiilor, care cu sufletelul lor candid te iartă total şi se joacă apoi, mai departe, LIBERI şi FERICIŢI! Aşa am fi şi noi, adulţii, dacă am putea ierta total!
Şi dacă putem ierta, vom fi şi toleranţi! Câtă înţelepciune stă în spatele acestui cuvânt! A fi tolerant, a lăsa de la tine, a îngădui şi altei fiinţe să respire, să se realizeze! Ce minunat e să putem creşte împreună ... din toate punctele de vedere! Dacă eu cresc, spiritual vorbind, şi creşti şi tu şi îi ajutăm împreună şi pe alţii să crească, lumea va arăta cu totul altfel! Toleranţa mai implică şi răbdare, răbdarea de a permite celuilalt să crească în ritmul lui propriu. O memorie bună este necesară, de asemenea, memorie care să te ajute să nu uiţi că şi tu ai fost cândva mic, neputincios, neajutorat şi ai crescut în ritmul tău ... şi cât de mult te-a deranjat lipsa de răbdare din partea celorlalţi ... şi lipsa de toleranţă, când trebuia să faci ce zic ei! Îţi mai aminteşti? Eu da! Tot toleranţa mai implică şi o viziune corectă asupra lumii ... o anume filozofie de viaţă, care să te ajute să îţi defineşti capacităţile şi limitele astfel încât să le poţi recunoaşte şi accepta şi la ceilalţi şi în acest fel, să poţi lucra cu ele (cu limitele, mai ales), în sensul împingerii lor către polul pozitiv, cât mai mult posibil. Dar dacă noi nu ne acceptăm propriile limite, nu avem cu ce lucra şi în consecinţă, nu putem creşte! Toleranţa începe de la fiinţa ta! A te accepta aşa cum eşti, înseamnă a-i accepta şi pe ceilalţi aşa cum sunt. Dar pentru a te accepta trebuie mai întâi să te cunoşti.
Noi nu avem defecte! Şi nici calităţi! Avem doar trăsături de personalitate, care în anumite contexte sociale sunt valorizate pozitiv iar în alte contexte, sunt valorizate negativ. Deci, totul este să ne cunoaştem profund şi atunci putem alge, în mod conştient, mediul social în care ne putem dezvolta.
Toţi avem nevoie să creştem, toţi avem nevoie să ne dezvoltăm, mai ales din perspectivă spirituală. Dar acest lucru nu se poate realiza fără un ingredient esenţial: IUBIREA!  Şi precum spunea Apostolul Pavel: Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.” Şi după această descriere ce mai putem spune noi despre dragoste? Aceasta este esenţa VIEŢII, fără de care nu putem fiinţá! Dragostea este asemeni apei pe care o punem la rădăcinile florilor, pentru a înflori. Cu cât împrăştiem mai multă dragoste în jurul nostru, cu atât suntem mai bogaţi. Îmi amintesc de un proverb pesan, care spunea despre politeţe: „Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte, nu pe cel ce o primeşte, ci pe cel ce-o cheltuieşte!” Cât adevăr! La fel şi dragostea! Cu cât dăruieşti, cu atât răsplata este mai mare! Iar răsplata este PACEA! Liniştea din suflet, pe care nici o furtună nu o va tulbura!
Te provoc, cititorule, să asculţi liniştea din sufletul tău şi să „cântăreşti” iubirea din ochii tăi, căci, „Atunci când ai dorinţa să ştii cum e un om/În ochii lui priveşte!/Privind în ochi, ghiceşti FIINŢA,/Căci sufletul prin ochi vorbeşte!”  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu